Scurt Istoric

Istorie Decembrie 10, 2014

Această sfântă biserică cu hramul „Sf. Ier.Nicolae” din oraşul Hârlău, cartierul Munteni, a fost din început capelă de cimitir aşa cum dovedeşte piatra de temelie aşezată deasupra intrării în naos datând din 04.10.1797.

 

Pe la anul 1826, a fost construită din piatră tot în formă de navă de către boierul Mihail Von Hărăscu şi soţia sa Ruxandra în timpul păstoririi preotului Maxim Gheoghe.

Prăbuşindu-se bolţile, în anul 1937 s-au refăcut şi s-a adăugat şi pridvorul cu turnul clopotniţă în timpul păstoririi preotului Dimitrie Stefănescu. Lucrările s-au terminat în anul 1955 şi s-a sfinţit biserica de către I.P.S. Mitropolit Sebastian Rusan.

În vremea păstoririi preotului Cîrlan Costache între anii 1956-1992, s-a refăcut acoperişul la biserică şi s-a reparat casa parohială.

Din anul 1993, 01 februarie în timpul păstoririi preotului Mihai Amargheoalei s-a construit din nou împrejmuirea curţii bisericii şi a casei parohiale cu soclul de piatră şi fier forjat.

În anul 1994 s-au făcut reparaţii exterioare la biserică înlăturând tencuiala veche cu una nouă din ciment alb şi praf de marmură.

În anul 1999 s-a ridicat noua clopotniţă.

În anul 2000 a început construirea unui aşezământ social la care se lucrează şi acum fiind în fază terminală şi realizat în proporţie de 80%.

Preotul paroh se străduieştre la terminarea acestui obiectiv şi intenţionează să schimbe acoperişul sfintei bisericii într-un viitor apropiat cu tablă de cupru.